Pacman

Pac-Man är en gammalt spel för att vara inom dataspelsvärlden. Det är ursprungligen en arkadspel och skapades i Japan av Toru Iwatani 1980 som vid den tidpunkten arbetade på Namcos. Om det inte är världens mest berömda datorspel så är det i alla fall top5.

När spelet lanserades i Japan i slutet av maj 1980 blev det genast en enorm succé och lanserades snart över hela världen. Spelet klassas inte som våldsamt och passar både flickor och pojkar lite bra.

Namnet på spelet ändrades senare till ”PacMan” från orginalnamnet ”Puck-Man” på grund av vandalism av bokstaven ”P” i ”Puck” som då bildade ett offensivt ord. Spelet var inte avsedd att vara alltför populär i början, men när de släpptes – blev det en enorm framgång! Detta resulterade i många uppföljare av spelet, inklusive Ms Pac-Man och Pac-Man Jr Spelet har gjorts om otaliga gånger, och återutgavs i många olika sammanhang. Till exempel när Pac-Man firade 30år så ändrade Google sin logotype till ett Pac-Man spel som faktiskt gick att spela. Bara det är ett bevis på att det är ett viktigt och väldigt omtyckt spel. Vill du läsa lite om spel och om hur pac-man förändrade spelvärlden, samt mycket mer? Kolla då in Annika Ljungs Blog om spel, hon brukar ha bra koll på vad som händer i spelvärlden just nu!

Hur spelar man Pac-Man?

Spelaren styr en cirkulär karaktär som har en paj-kilformad mun, målet är att han ska äta pellets genom en labyrint, (eller så kallade: Pac-Dots). När alla ”dots” har ätits upp, tas Pac-Man till nästa nivå. Fyra spöken, Blinky, Pinky, Inky och Clyde driver runt labyrinten och  försöker fånga PacMan. Om ett spöke (berör) Pac-Man, förlorar man ett liv. När alla liv har gått förlorade – slutar spelet. Pac-Man tilldelas ett enda bonus-liv för varje 10.000 poäng man lyckas samla ihop.

Nära hörn av labyrinten finns fyra större, blinkande prickar (så kallade Kraft-pellets) vilka ger Pac-Man den tillfälliga förmåga att äta spöken. Spökena blir  då blåa, vänder riktning, och rör sig långsammare.  När ett spöke äts, åker det tillbaka till spökenas ”hem” och regenereras till sin normala färg. Blå spöken blinkar vitt innan de blir farliga igen och den tid spöken förblir sårbara varierar från en omgång till nästa; men tidsperioden blir i allmänhet kortare under spelets gång. I senare skeden av spelet, ändrar spökena inte färg alls, utan ändrar endast  riktning när en kraft-pellet äts.

De fyra spöken, tidigare kända som ”monster”, är fiender i originalspelet  från 1980. De växla mellan olika ”lägen” beteenden och varje Spöke har en unik A.I., programmerad så att spelet inte skulle vara omöjligt svårt eller tråkigt. En fördel Pac-Man har  mot spök-kvartetten; är att han kan vända något snabbare än dom. När varje Spökes väg kan förutses, kan de lätt manipuleras av spelaren så att denne kan dra hem  high scoren!

Förutom Pac-Dots och Power Pellets, finns det bonusföremål, vanligtvis benämnda frukter (dock är inte alla objekt  frukter) dessa dyker upp nära mitten av labyrinten och man får bonuspoäng när man äter dom. Objekten förändras sen  och bonusvärden ökar samtidigt under spelets gång.