Tiny Metal

Spelet Tiny Metal tar dig tillbaka till den gamla tiden av turbaserade strategi-spel genom att gå tillbaka till grunden. Med Enkel spelmekanik och rena visuella moment innebär att detta är ett spel du kan starta och börja spela, utan att behöva läsa igenom utvecklarens egen, hemgjorda version av Oxford Dictionary.

Idag har turnbaserade strategi-spel blivit mycket mer än ett alternativ, det har blivit en massivt populär genre med fenomenala speltitlar och ett enormt följe av lojala fans.

Tiny Metal har blivit utsett av några för att vara den andliga efterträdaren till det klassiska Nintendo-spelet Advanced Wars, ett fantastiskt turbaserat strategispel som kan spelas på Nintendo DS. Jag spelade Advanced Wars 1 & 2 för flera år sedan, och jag hade en massa roliga timmar med det; och man kan definitivt se varför dessa två spel ses som syskon.

Storyn i Tiny Metaltiny metal

Du spelar rollen som Lt. Nathan Gries från den artemisiska armén. Du går mot  Zipang-nationen som mördade din kung och du kommer snart att gå med i en legosoldats-grupp som heter White Fangs; som också är ute efter att störta Zipang av egna skäl.

Under erövringarna söker du efter din kollega Lindberg, din befälhavare och mentor. Självklart, när du hittar honom lär du dig att han misslyckades med att skada  Zipang-nationen, när han gick under cover. Nu innebär detta att den onda nationen vill förstöra landet du älskar på grund av en ideologisk nonsens.

Tyvärr känns dock storyn lite som en dålig anime. Du vet exakt vad som kommer hända, karaktärerna är i grunden oinspirerande och en sidohistoria händelse som man tycker ska vara över på några minuter; tar 12 episoder.

Gameplay

Jag bör nämna att Tiny Metal fortfarande är i sin beta-version när jag skriver detta; och sålunda kommer många av de problem som jag nämner i den här artikeln eventuellt att lösas vid lanseringen.

I sann turbaserat mode flyttar du din armé runt en rutig karta och försöker slå ut din motståndare. Du börjar varje runda med ett antal enheter; och kan ta över vissa byggnader för att hjälpa dig att göra dina styrkor starkare. ”Capturing” kräver att du flyttar någon av dina infanteri-enheter till den kvadraten och spenderar de nödvändiga antalet spelrundor som krävs för kommandot ”Capture”. De vanligaste strukturerna du fångar är städer som, när de ägs av ditt lag – ger dig inkomst varje gång och kan fungera som en bas för infanteri-enheter. De medel du tjänar kan sedan spenderas på nya enheter som ska köpas från fabriker och flygplatser.

Det finns också byggnader som heter Comm-länkar som låter dig ringa i specialiserade versioner av enheterna du har tillgång till, men endast en av dessa kan rekryteras under en match. Slutligen har du andra strukturer som dina soldater kan utforska för att få någon form av underrättelse-dokument. Problemet med dessa är att du ofta får information som du redan vet någon runda tidigare och fick info som jag inte längre behövde. Detta kunde till exempel vara placeringen av mitt mål som jag redan hittat; eller ritningarna till att bygga Fighter Jets, en enhet som jag började producera två uppdrag tidigare .